Forum www.gorlicka.fora.pl Strona Główna www.gorlicka.fora.pl
Inwestycja DACH BUD Wrocław ul. Gorlicka 60-78.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

internet
Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gorlicka.fora.pl Strona Główna -> Media i opłaty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dpm




Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:27, 14 Lip 2009    Temat postu: internet

a co to znaczy ze mamy instalacje komputerowa budynkowa? ze caly budynek jest w jednej sieci LAN? A kto tym bedzie zarzadzac? Czy ta siec wewnetrzna bedzie podlaczona do Internetu? Przez kogo?

Bo jak rozumie, mozemy miec internet z 3 zrodel:
- Dialog, TPSA, Netia itd (lacze telefoniczne)
- UPC
- i ta wyzej wspomniana siec budynkowa

Czy dobrze rozumie?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dpm dnia Wto 21:28, 14 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marecki6




Dołączył: 02 Kwi 2009
Posty: 545
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:48, 14 Lip 2009    Temat postu:

watpie zeby byla to siec LAN .... chodzi o dostep do internetu chyba ze lanet daje mozliwosc zwyklej sieci Lan .. ja prawdpodobnie internet wezme wlasnie z lanetu bo maja bardzo fajna oferte ... o upc slyszalem troche negatywnych opinii , z dialogu korzystalem przez 2 lata - nie bylo zle , z tp nie chce miec nic wspolnego

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez marecki6 dnia Wto 21:49, 14 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzegorz




Dołączył: 26 Cze 2009
Posty: 353
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:59, 14 Lip 2009    Temat postu:

fajnie jakby ktoś zorientowany w temacie zrobił małe zestawienie typu cena/prędkość

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dpm




Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:06, 14 Lip 2009    Temat postu:

marecki6 napisał:
watpie zeby byla to siec LAN .... chodzi o dostep do internetu chyba ze lanet daje mozliwosc zwyklej sieci Lan .. ja prawdpodobnie internet wezme wlasnie z lanetu bo maja bardzo fajna oferte ... o upc slyszalem troche negatywnych opinii , z dialogu korzystalem przez 2 lata - nie bylo zle , z tp nie chce miec nic wspolnego


a skad wiadomo ze to Lanet bedzie obslugiwac?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marecki6




Dołączył: 02 Kwi 2009
Posty: 545
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:45, 14 Lip 2009    Temat postu:

jak ktoregos dnia bylem ogladac mieszkanie to uslyszalem taka informacje od pani Beaty Twardowskiej

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kriskros




Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 7:37, 15 Lip 2009    Temat postu:

upc kiedys bylo slabe, ostatnio bardzo poprawili jakosc uslug, ja decyduje sie chyba wlasnie na nich, 15mbit za 90 zl, nie ma limitow transferu i nie blokuja portow Smile Lanet z tego co weim za 16mbit zyczy sobie 119 zl w umowie na 24 miesiace i 149 zl na 12 miesiecy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marecki6




Dołączył: 02 Kwi 2009
Posty: 545
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 7:59, 15 Lip 2009    Temat postu:

w takim razie bede musial jeszcze to sprawdzic bo jakies polotra roku temu ludzie strasznie narzekali na upc - mieli niby lacze 10mb a chodzilo jak 1mb

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piterek




Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 239
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:29, 15 Lip 2009    Temat postu:

Zaletą Lanetu jest duży własny hub dc, który działa bardzo sprawnie. Do przeglądania stron i odbierania poczty wystarczy mieć jakieś 2-4 Mb/s.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adasko




Dołączył: 06 Lip 2009
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 10:08, 15 Lip 2009    Temat postu:

W budynku (i u każdego w mieszkaniu) dostępne są aż 4 różne instalacje do których można połączyć internet:

- 2 telefoniczne: założone przez TPsa i Dialog
- 1 typowo internetowa: Lannet
- Jedna internetowo telewizyjna: UPC

Ja się przymierze do Lannetu, albo UPC, Tepsy nie polecam, a dialog to ewentualnie może razem z telefonem być sensowną ofertą.

UPC ma ciekawe oferty przy szybkich transferach jak 15Mb/s.
Lannet przy niższych jest chyba ciekawszy.

Najgorsze jest to, że obydwie firmy oferują asymetryczny dostęp, czyli do nas może być to prędkość 15Mb ale to co wysyłamy może już iść z maksymalnie 1Mb.
Z tego co do tej pory było to UPC nie oferowało IP zewnętrznego, co więcej nie podłączyli nas zwykłym kablem ethernet'owym (jak Lannet), tylko antenowym (bo oferują też TV), więc trzeba będzie od nich mieć specjalny modem. Jak ktoś ma specjalne wymagania i sam sobie chce rozdzielać internet swoim routerem to ich modem będzie niestety drugim dodatkowym pudłem w domu Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marecki6




Dołączył: 02 Kwi 2009
Posty: 545
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:51, 15 Lip 2009    Temat postu:

w takim razie ja chyba skorzystam z Lanetu bo mam juz swoj router a nie potrzebuje jaiegos mega szybkiego lacza -4mb to maks

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piterek




Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 239
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:57, 15 Lip 2009    Temat postu:

W lanecie chyba ciągle jest promocja i router (całkiem niezły, z Wi-Fi) dają za 1 zł.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dpm




Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:45, 15 Lip 2009    Temat postu:

nie wiem jak jest w innych mieszkaniach, ale u mnie gniazdko telefoniczne jest tylko w przedpokoju. wiec zeby miec jakis model, ruter, access point itd to bym albo musial ciagnac kabel do pokoju, albo zrobic sobie kacik sprzetowy w przedpokoju, co raczej by ladnie nie wygladalo...

za to Lannet i UPC mam od razu w dwoch pokojach, wiec dowolnie moge sobie wybrac gdzie ten sprzecik ma stac.

Pawel


Adasko napisał:
W budynku (i u każdego w mieszkaniu) dostępne są aż 4 różne instalacje do których można połączyć internet:

- 2 telefoniczne: założone przez TPsa i Dialog
- 1 typowo internetowa: Lannet
- Jedna internetowo telewizyjna: UPC

Ja się przymierze do Lannetu, albo UPC, Tepsy nie polecam, a dialog to ewentualnie może razem z telefonem być sensowną ofertą.

UPC ma ciekawe oferty przy szybkich transferach jak 15Mb/s.
Lannet przy niższych jest chyba ciekawszy.

Najgorsze jest to, że obydwie firmy oferują asymetryczny dostęp, czyli do nas może być to prędkość 15Mb ale to co wysyłamy może już iść z maksymalnie 1Mb.
Z tego co do tej pory było to UPC nie oferowało IP zewnętrznego, co więcej nie podłączyli nas zwykłym kablem ethernet'owym (jak Lannet), tylko antenowym (bo oferują też TV), więc trzeba będzie od nich mieć specjalny modem. Jak ktoś ma specjalne wymagania i sam sobie chce rozdzielać internet swoim routerem to ich modem będzie niestety drugim dodatkowym pudłem w domu Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tom1




Dołączył: 13 Kwi 2009
Posty: 118
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław

PostWysłany: Śro 21:33, 15 Lip 2009    Temat postu:

dpm napisał:
nie wiem jak jest w innych mieszkaniach, ale u mnie gniazdko telefoniczne jest tylko w przedpokoju. wiec zeby miec jakis model, ruter, access point itd to bym albo musial ciagnac kabel do pokoju, albo zrobic sobie kacik sprzetowy w przedpokoju, co raczej by ladnie nie wygladalo...



Na etapie wykańczania mieszkania można bezproblemu rozprowadzić telefon do miejsc wskazanych typu pokój itp. Zrobiłem tak na Litewskiej i się sprawdziło. Równiez; gniazda TV rozprowadzilem po calym mieszkaniu. Na Gorlickiej robiié to samo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marecki6




Dołączył: 02 Kwi 2009
Posty: 545
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:37, 15 Lip 2009    Temat postu:

a ja sie zastanawiam jak tu rozwiazac temat satelity bo korzystam z n-ki i na kablowke nie planuje sie przesiadac , zakladam ze do scian budynku nie ma szans na zamocowanie talerza

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Benki




Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:55, 15 Lip 2009    Temat postu:

marecki6 napisał:
a ja sie zastanawiam jak tu rozwiazac temat satelity bo korzystam z n-ki i na kablowke nie planuje sie przesiadac , zakladam ze do scian budynku nie ma szans na zamocowanie talerza



kup sobie specjalny wspornik do mocowania talerza na poręczy balkonu i problem z głowy Smile))my tez tak zrobimy ..pozdrowionka Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Benki dnia Śro 21:56, 15 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gorlicka.fora.pl Strona Główna -> Media i opłaty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 1 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin